Saturday, March 19, 2011

Rupjmaizes tortes tapšana

Kas tie bija par svētkiem, kad šo kūku nogaršoju, es vairs neatceros. Tomēr recepti dabūju un, kad beidzot sagaidīju iemeslu, lai pagatavotu, ķēros pie darba. Protams, bez kārtējiem blondīnes izgājieniem neiztika :D Bet par visu pēc kārtas.
Tātad, sastāvdaļas:
Pamatnei:
6 olas,
1 1/2 gl cukurs
1/2 rīvēta rudzu rupjmaize
1 ēk kartupeļu ciete
Krēms:
3/4 gl cukurs
1 1/2 gl piens
1 ola
1 ēk milti
2 ēk kakao pulveris
200 g 80% sviests (bez sāls)
Rotāšanai:
dzērvenes vai citas skābas oglas, augļi
rieksti

Tik tāl viss skaidrs un problēmu nav. (Produkti sagādāti jau laicīgi un nolikti ērti pieejamā vietā).
Ķeramies klāt tortes kārtu gatavošanai.
6 olu dzeltenumus sajauc ar cukuru un kuļ kamēr masa kļūst balta (jākuļ vienā virzienā). Pievieno rupjmaizi un kartupeļu cieti.
Sakuļ olu baltumus un viegli iecilā mīklā.
Šajā receptes daļā, lai arī recepte vairākas reizes tika lasīta, atliek secināt, ka tikai lasīta, ne izlasīta, tāpēc rezultātā kādu pusstundu (kā minimums. Laiku neuzņēmu, bet varētu būt arī vairāk) cītīgi putoju olas ar cukuru (nesadalītā veidā). Ja jums gadās līdzīgi - labs mūzikas pavadījums ir Mocarta Turku maršs (vai kaut kas līdzīgs). Pameklējiet iekš youtube. Es fanoju tieši par ģitāras variantu.

Cep ar miltiem izkaisītā veidnē, sadalot mīklu 2 - 3 daļās (atkarībā no pannas izmēra un vēlamā kārtas biezuma). Cep 200 grādos ~ 14 - 17 minūtes. Es pielietoju ventilatora režīmu, bet droši vien tas nav obligāti, man pietika ar 14 minūtēm, jo sadalot mīklu 3 daļās, kārtas sanāca plānas.
Bildē redzamie baltumi uz tortes kārtām ir milti :)
Kad kārtas izceptas vai kamēr cepas, jāķeras klāt krēmam.
3/4 glāzes cukura sajauc ar miltiem, olu, pienu un karsē ūdens peldē kamēr masa sabiezē. Tas aizņem daudz laika (kādas min 15 noteikti) un ir regulāri jāmaisa. Jo ilgāk karsē, jo vairāk sabiezē. Nezinu pateikt cik ļoti šī masa varētu sabiezēt, bet man apnika karsēt, kad bija sasniegusi tādas pašķidras pankūku mīklas biezumu.
Kad šī krēma masa ir atdzisusi, tai piejauc klāt kakao un sviestu un visu masu sakuļ. Es liku vairāk par 2 ēk. kakao, jo pamatnes daļas un pats krēms sanāca ļoti saldi. Gribējās kādu rūgtumiņu ar klāt
Kad viss gatavs, sasmērē ripas un apkārt. Var dekorēt ar dzērvenēm, augļiem, riekstiem pēc vēlmēm. Man patīk, ka ir kāds skābumiņš ar klāt, tāpēc liku dzērvenes (pūdercukurā gan :D ). Iespējams var likt arī kivi. Vismaz medus tortēm kivi dod ļoti patīkamu skābumu - atsvaidzina garšu. Neiesakot likt ievārījumu. Neesmu garšojusi, bet ticēšu uz vārda :)
Ā, un tortei ir jānostāvas 24 stundas. Tātad - rīt, ja nebūs slinkums, pievienošu atsauksmes :)
 Tortes gatavošanas laiks varētu variēt atkarībā no tā vai to gatavo profiņš vai iesācējs (kā es) un vai visu dara secīgi vai kādus darbus paralēli. Man tas aizņēma kādas 4 stundas, bet domāju, ka ir iespējams tikt galā arī kādas 2 stundās.
Ja kāds/a mēģinat gatavot - padalieties ar atsauksmēm :)

No comments:

Post a Comment