sestdiena, 2015. gada 8. augusts

Igaunija. Sākums un pirmā diena

Turpinot pagājušajā gadā iedibināto tradīciju reizi vasarā doties atpūtā, šogad izlēmām dažas dienas atpūsties Igaunijā. Jau ļoti laicīgi (gada sākumā) sastādījām aptuveno maršrutu (izvēlējāmies sevi interesējošos objektus - orientējoties uz bērniem) un pasūtījām naktsmājas. Iemēģinājām populāro AirBnB servisu. Atradām lielisku dzīvokli, lai satilptu visi 6 (4 pieaugušie un 2 bērni).  No mūsu puses vislabākās atsauksmes gan par AirBnB, gan par konkrēto dzīvokli. Lieliska vieta lidmašīnu vērošanai - bērni sajūsmā! :)
Tā nu pagāja mēnesis pēc mēneša un skat, augusts jau klāt un jāpošas ceļā! Nolēmām, ka no Rīgas jāstartē 7:00 (ar domu, ka 7:30 iztaisīsimies). Nu jā, naivi :D Rezultātā izbraucam pēc 8:00 un vēl atgriezāmies pēc pasēm (par laimi, atcerējāmies jau kādā trešajā km). Bijām bruņojušies ar bērnu izklaides iespējām, jo priekšā garš ceļš, tomēr pietika ar mīkstām mantiņām un pulti. Iepriekš bijām apciemojuši muki.lv un iegādājuši Water Wow, Water Wow un īpašu uzlīmju grāmatu. Tā kā līdzbraucēju mazā dāma braucošā auto nevar lasīt/rakstīt/krāsot (jūrasslimība), tad bērni grāmatas dabūja tikai tad, kad bijām iekārtojušies dzīvoklī Talinnā. Jāteic, ka es biju ļoti pārsteigta par to, cik ļoti šīs grāmatas bērniem patika (dāmai 5g, puikam gandrīz 4). Vakarus pirms gulētiešanas viņi pavadīja krāsojot un līmējot uzlīmes (kad neālējās). 
Daba Igaunijā tāda pati kā Latvijā. Pilsētas/ciemi arī ļoti līdzīgi. Šajā ziņā nekādu pārsteigumu. 
Pirmā pietura (ja neskaita Statoil Valmierā) - Igaunijas ceļu muzejs. Cherry iegādātie kuponi samazināja ieejas maksu 50% apmērā (patīkami :) ) - vienmēr ir vērts pačekot kuponportālus :)
Muzejs interesants. Informācija gan par ceļu būvēšanu, gan ceļazīmēm, gan dažnedažādiem transportlīdzekļiem - no pašiem senākajiem - ratiem, līdz nopietnai smagsvara ceļabūves un ne tikai tehnikai. Ik pa brīdim parādās bērnu izklaides iespējas - senas spēles bērniem, iespēja iemēģināt roku ekskavatora izmantošanā (par atsevišķu samaksu 1 EUR apmērā), gan akmeņu skaldīšana, gan... gan... Vecākiem apmeklētājiem iespēja atcerēties, jaunākiem ieraudzīt veikala - autobusa būšanu. Es esmu pieredzējusi tikai auto-veikalu, bet gan jau arī Latvijā kādreiz ir bijuši autobusa-veikali. Lielāko sajūsmu šajā muzejā bērnos radīja iespēja stūrēt nelielu elektromobīli pa īpaši izveidotu pilsētu, kur ir gan mājas, gan ietves, gan aplis, gan zaļā zona, gan gājēju pārejas (atsevišķa maksa 3 EUR apmērā). Muzeja apmeklējumam divas stundas ir jārezervē
Nākamais lielais pieturas punkts - AHHAA zinātniskais centrs. Blakus tam ir interesanta ēka :) Bildēs noteikti pamanīsiet. Smuki. Centrs aizraujošs! Bez divām stundām uz turieni vispār var nedoties. Tās ir pilnīgs minimums, lai visu apskatītu, neaizraujoties ar atrakcijām (nu tikai nedaudz). Tā kā visu toni nosaka mazie līdzbraucēji, tad lielāko laika daļu pavadām pie ūdens "atrakcijām", bet arī bez tā ir daudz ko redzēt, pamēģināt un saprast.  Interesanta atrakcija ir balona spridzināšana tumšā istabā. Brīdī, kad notiek sprādziens, spridzinātāji tiek nofotografēti. Bildes gadās jautras :) 
Pēc apmeklējuma devāmies pusdienu meklējumos. Nedaudz uz priekšu (izejot no centra) pamanījām kaut kādu tirdzniecības centru, kur ir Rimi veikals. Tātad - ja tajā TC nebūs ēstuves, nopirksim Rimi gatavoto pārtiku. Uz otru pusi (stāvlaukuma pusē) ir vēl viens TC, kurā ir Maxima, bet tur nebija iemesls doties, tāpēc par to man nav info. Šajā TC atradām ChopSticks. Iesaku! Porcijas milzīgas un cenas pieņemamas (ņemot vērā, ka ir lielas porcijas un atvaļinājums). Neapdomīgi pasūtījām vistas stienīšus uzkodām un katrs pa makaronu porcijai un bērnam rollus (mana ģimene). Ar visu to, ka vēl padalījāmies ar līdzbraucējiem, visu noēdām ar piespiešanos. Tomēr galvenais, ka bija garšīgi!
Pēc neliela starpgadījumā autostāvvietā (netikām ārā), ar nokavēšanos devāmies uz Tallinu, kur bija sarunātas naktsmājas. Iesākumā bija neliels stress, ka nepaspēsim, jo bija sarunāts, ka ieradīsimies ap 21:00, tomēr paspējām laikā. Tā patiesībā bija vienīgā vieta, kur ieradāmies plānotajā laikā visa brauciena laikā. Saprotu, ka tā laikam bija tikai mana problēma un nevienam citam nelikās traucējoši. Jāteic, ka citur arī nebija nekādi noteikti laiki cikos mums jābūt klāt.    








































Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru