sestdiena, 2019. gada 9. novembris

Skolēnu brīvdienas Islandē. 20.10 - 26.10.2019 V daļa

Šīs dienas plāns ir izstaigāt Reikjavikas vecpilsētas daļu. Pēc mazajiem ciematiņiem iepriekšējās dienās, Reikjavika šķiet metropole! Ļoti iespējams, ka ir vērts pastaigāt arī augstceltņu rajonos, bet mums saistošāk šoreiz šķiet mazo krāsaino māju rajons. Viena diena tam pietika. Neko vairāk arī nepaspējām. Ļoti interesanta pilsētas daļa. Protams, daudz suvenīrveikalu, bet tās māju krāsas, grafiti uz sienām, dažādi sīkumi. Ļoti interesanta pilsētas daļa!



Tā pati baznīca jau pievakarē. Autors: Arturs



Autors: Arturs


Autors: Arturs

Autors: Arturs

Autors: Arturs

Autors: Arturs

Autors: Arturs








Autors: Arturs

Autors: Arturs

Autors: Arturs











Autors: Roberts




Birokrāts.

Autors: Arturs

Autors: Arturs

Autors: Arturs

Autors: Arturs

Autors: Arturs

Mūsu pusdienu vieta. Burvīga. Lēti nav, bet kur gan ir lēti Islandē







Autors: Arturs



Autors: Arturs












;
Vēlu vakarā atgriežamies Keflavikā, lai nākošajā dienā uztaisītu pavisam mazu loku līdz bākai un tad nodot auto, un uz lidostu. 
Mājās esam ļoti vēlu. Gulēt aizejam pēc divpadmitiem naktī, tāpēc esam ļoti priecīgi, ka naktī uz svētdienu pulkstens ir jāgriež stundu atpakaļ :) 

Īsumā par ceļojumu un Islandes iespaidiem
Islandē pavadījām 20.10 (ļoti vēls vakars) - 26.10 pusdienlaiks. 
Nobraukti vairāk kā 1400 km.
Nostaigāti ļoti maz km. Neesam raduši pie tiem laikapstākļiem un vēja.
Apskatījām salas dienvidu daļu. 
Puffinu sezona beigusies. Ziemeļblāzmu neredzējām.
Laikapstākļi - ļoti vējains, apmācies, bet sauss. Temperatūra ap 0 grādiem.

Gribu pieminēt, ka Keflavikas lidostā ir visiem pieejami dzeramā ūdens krāni. Atrodami tualešu tuvumā. Arī tad, kad tikai ielido, ejot cauri lidostai vajag tikai uzmanīgi skatīties apkārt. Tad nenāksies pirkt ūdeni veikalā. Galvenais tik, lai ir iekš kā iepildīt. Šo es pamanīju tikai atpakaļceļā.
Ūdens ir garšīgs un dzerams no krāna. Vismaz 99.99% vietu, kur bijām. Ūdens pudelēs esot tūristiem, kuri netic.
Īrējot auto - ir vērts ņemt 4x4. Ņemot vērā laikapstākļus un atsevišķus ceļus, ir vērts piemaksāt par apdrošināšanu. Mazāk stresa vizinoties apkārt. 
Islandē var iztikt bez skaidras naudas. Tiešām! 
Par tūristiem ir padomāts -  visur norobežojumi, lai ir droši. Un brīdinājumi. 
Nezinu kā īstajā tūrisma sezonā, bet oktobra vidū var naktsmītnes rezervēt pa ceļam. Īpaši, ja budžets ir nedaudz elastīgs. (Pie ļoti elastīga budžeta vienmēr kaut ko kaut kur atradīs)
Pirms devāmies ceļā, lasīju, ka Islandē jāseko līdzi auto degvielas līmenim un jāuzpilda laicīgi. Nekad nevar zināt, kur būs nākošā iespēja. Es gribētu šo teikt arī par WC. Izmantojiet jebkuru iespēju! Ne-tūrisma sezonā nemaz tik daudz iespēju nav. Ieskriet mežiņā nav opcija (koku ļoti maz) un vējš traucē.
Islandes zirgi nav poniji! Neesmu nofotografējusi, bet mani sajūsmināja magnētiņš ar nedaudz niknu Islandes zirgu un tekstu "I am not a ponny" :) Zirgi un aitas ir biežāk redzētie mājdzīvnieki. Govis labi ja kādas 20 saskaitīju. Un aitas izskatās ļoti neierastas, jo taisnu vilnu.  Vietām ir brīdinājumi, ka pa ceļu var pastaigāties aitas. Lai gan lielu daļu brauciena tās šķita tikai novecojušas zīmes, jo visas aitas ir aplokā, tuvojoties Hofnai, redzējām aitas, kuras cēlā gaitā devās pāri šosejai vai ganījās tieši blakus ārpus žoga. 
Islandē mīl kafiju. Viesu namos ir pieejama bezmaksas kafija termosos. Daudzās kafejnīcās, degvielas uzpildes stacijās arī stāv lieli termosi ar kafiju. Samaksājot, iedod krūzīti un ej pildīt. 
Lai brauciens izmaksātu lētāk, ir ērti sagādāt sausās zupas - vieglas un aizņem maz vietas koferī. Vismaz vakariņas izmaksāja daudz daudz lētāk :) Atlika tikai piepirkt maizi un uz maizes liekamo.
Ja gribas doties dziļāk salas iekšienē, ir jāgaida vasara (un tad ar tikai ar pareiziem auto). Ziemas sezonā daudzi ceļi ir slēgti. Tāpēc mums nācās atpakaļ doties tieši pa to pašu ceļu kā uz priekšu. Citādi, mēģinātu pa F ceļiem izbraukt kalnu masīvu. 
Ceļojot Islandē noteikti ir jāseko līdzi ceļiem, drošībai un ziemeļblāzmām :) 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru