sestdiena, 2019. gada 9. novembris

Skolēnu brīvdienas Islandē. 20.10 - 26.10.2019 IV daļa

Šīs dienas plānos ir tikt līdz Hofn. Tas arī ir no Reikjavikas tālākais mūsu šī ceļojuma punkts. Pēc tam tikai virzienā uz lidostu :)
Papildus jau ierastām brokastu lietām - vafeles, pārslas, jogurti, kaut kādi dārzeņi, siers un gaļa, šorīt ir lielāka maizes izvēle - ļoti interesantass garšas. It kā tumšā maize, bet ar saldām vai nedaudz izteiksmīgām garšām. Interesanti nogaršot, bet nebūs mans favorīts. Esot Islandes tradicionālās. Vismaz kaut ko no tradicionālās virtuves būsim baudījuši :)
No rīta aizdodamies uz pludmali, paskatīties uz okeānu dienas gaismā (tas nekas, ka vēl braukt un braukt gar okeānu), uzbraucam pie baznīcas kalna galā, lai paskatītos uz pilsētu no augšas un dodamies ceļā.


Autors: Arturs


Pa ceļam piestājām nofotografēt Islandes skarbo zemi

Pirmais ieplānotais objekts - burvīgais Fjaðrárgljúfur kanjons, kura nosaukumu pat nemēģināšu izrunāt. Vēl viena Islandes vieta, ko noteikti ir vērts apmeklēt! Neliela pastaiga (vējš, kā jau ierasts, neiepriecina) un skaisti skati!

Autors: Arturs



Pēc tam piebraucām pie Systrafoss, bet dažādu apstākļu dēļ neko daudz tur neizpētījām. Piegājām nedaudz tuvāk, paskatījāmies un braucām tālāk.


Pa ceļam pamanījām Foss á Síðu, pie kā tuvāk tikt nevar, jo slēgta sēta priekšā, bet acis papriecēt var :)

Lai piekļūtu pie nākošā ūdenskrituma, ir jāiebrauc parka teritorijā, jāsamaksā parkošanās naudiņa un minūtes 20 jāpastaigājas gar upi baudot skatus. Svartifoss ūdenskritums atrodas Skaftafellas nacionālajā parkā. Šeit gana labos laikapstākļos un, ja tūrists ir sagatavojies, visu dienu var pavadīt pastaigājoties pa takām un tikt arī līdz ledājam. Līdz ledājam šeit mēs negājām, bet, ja būs iespēja kādreiz tur atgriezties, - vajadzēs aiziet. 



Autors: Arturs

Autors: Arturs

Dodoties tālāk, ceļa malā pamanījām norādi uz kaut kurieni ar apzīmējumu, ka tikai 4x4 auto. Hmmmm,,,, paskatāmies, kas tur būs! Un tā, neplānoti, pietuvojāmies, iespējams, Fjallsarlom ledājam.  Šeit es biju plānojusi paļauties uz google timeline, lai vēlāk sameklētu, kas tas par ledāju, bet... Ieteikums nākotnei - google timeline ir ne tikai jāieslēdz, bet arī jāpārliecinās, ka darbojas jau pirms ceļojuma :) 



Autors: Arturs

Pa ceļam beidzot piestājām nofotografēt resnos kollijus. 

Diena jau palēnām iet uz beigām, sāk palēnām tumst. Izskatās, ka pa Hofn pilsētu pastaigāt nesanāks, jo pa ceļam uz to pusi vēl jāpiestāj Dimantu pludmalē. Pirms tam gan sākām skatīties, ka sāk parādīties daudzas stāvvietas ceļam otrā pusē. Ahā, tad jau laikam ir vērts izkāpt un apskatīties, kas tur tāds. Jāteic - labs lēmums! Noparkojamies, pārejam pāri kalniņam un voilā - Jökulsárlón Glacier Lagoon! Ahhh, uhhh! Burvīgi!

Autors: Arturs

Autors: Arturs

Pavisam netālu, jebšu ceļam otrā pusē, no šī ezera ledus gabaliņi pa upi nonāk pludmalē. Uz melnajām smiltīm ledus gabaliņi izskatās kā dimantiņi. Tāpēc ir izveidots tūristu objekts - Dimantu pludmale. No savas puses gribu uzsvērt - tūristu objekts. Ievērojami lielāku sajūsmu un baudu acīm man izraisīja iepriekšējā apstāšanās vieta. 


Pēc tam uz naktsmītni Lilja Guesthouse. Šī ir dizainiski skaistākā naktsmītne mūsu brauciena laikā. Izvietota divās ēkās - jaunajā smukajā mēs nakšņojam, otrā - vecākajā - reģistratūra, kafejnīca un brokastu vieta (iespējams arī nakstmītnes tur ir).

Ceturtdienas rītā pa logu redzams, ka ir nedaudz snidzis. Viegla sniega pūka klāj zemi. Ejot brokastīs vējš ir tāds, ka knapi atvērt otras ēkas durvis! No kājām pūš nost! 
Šīsdienas mērķis ir tikt līdz Reikjavikai vai vismaz tuvāk tai. Ceļi slēgti nav, bet vēja brāzmas tādas, ka mašīnu aizstums uz grāvi. Liels pluss mums, ka šoreiz vējš pūš no salas vidienes, tāpēc, pat, ja mašīnu kādā brīdī pagrūž, tas būtu uz ceļa vidu, ne grāvī. 
Kad piestājām degvielas uzpildes stacijā, darbiniece šausminājās par šodienas braucējiem. Un pabrīdināja, ka īres auto apdrošināšana varot nesegt izmaksas, ja kaut kas notiek. "Pat, ja ceļs nav slēgts, tas nenozīmē, ka jums būtu jābrauc". Pēc tādiem tekstiem vieglāk nekļūst :D Bet jābrauc ir. Kur tad paliks nekurienes vidū. Lai gan vēja brāzmas līdz 38m/s nav nekāds joks! Braucot redzējām arī nelaimīgu pussmago kravas auto uz sāna grāvī. Izskatās, ka braucis uz Reikjavikas pusi un vējš sanesis. Mūs izbrīnīja, ka visi tik brauc un nemaz nepievērš uzmanību. Piestājām. Šoferis nemanījās. Laikam ticis ārā. Uhh... Tas kā brīdinājums, ka jābrauc vēl uzmanīgāk! Vēlāk, kad jau bijām viesnīcā, Arturs skatījās, ka ceļš ir slēgts. Nav ko jokot! 
Neliela sniega vētra

Neliela smilšu vētra

Šajā dienā priecājamies, ka tos objektus, ko gribējām ieraudzīt, apskatījām iepriekšējās dienās! Tādā vējā staigāt un elpot putekļus negribas. Tomēr uz Reikjavikas pusi ir daudz patīkamāk un piestājam Krýsuvík ģeotermālajā zonā. Ož... Nu tā ka tiešām ož :D 



Un ļoti patīkams "bonuss" tālākajā ceļā - kalni un Kleifarvatn ezera skati




Vakarā esam veiksmīgi nokļuvuši viesnīcā Reikjavikā. Šī ir pirmā vieta Islandē, kur nedzeram krāna ūdeni. Šis gan satur sēra aromātu. Vēlāk lasīju, ka siltais ūdens tādu varot saturēt un tas nav nekas slikts. Auksto vajagot kārtīgi notecināt un tad būšot dzidrs, bez aromātiem un dzerams. Es tik preicājos, ka mums vēl ūdens ir rezervēs :)


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru